Vem drabbas av osteoporos?

Osteoporos, benskörhet, är en vanlig sjukdom som drabbar nästan en tredje del av Sveriges befolkning när vi blir äldre. Detta för att tillväxten av benvävnad minskar med åldern.


Därför kan du drabbas av osteoporos

Osteoporos

Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium och vitamin D ökar risken för osteoporos.

Att vissa människor drabbas av osteoporos beror på att benet släpper ifrån sig mer kalk än den lagrar in.

Skelettet består av levande benvävnad som hela tiden ändrar sig. Från det att vi föds ökar benmassan hela tiden upp till det att vi är 30 år. Därefter minskar tillväxten av benmassa, vilket kan leda till att du får osteoporos.

Benskörheten i sig är inte en farlig sjukdom och gör inte ont. Men den gör att du lättare kan få skelettfrakturer.

Efter klimakteriet ökar risken för kvinnor

Efter det att kvinnor gått igenom klimakteriet drabbas de lättare av osteoporos. Det beror på att östrogenet i kroppen minskar. Hos kvinnor är det väldigt viktigt med östrogen för att kunna lagra kalk i skelettet.

Andra orsaker

Den huvudsakliga orsaken till osteoporos är ålder, men personer med mag- och tarmsjukdomar, matsmältningsproblem eller hormonrubbningar kan drabbas lättare än andra.

Det är ovanligt att få benskörhet innan 55 års ålder men får du en benfraktur när du är mellan 40 och 50 år bör det göras en utredning om benskörhet.

Riskfaktorer

Det finns riskfaktorer som gör att du lättare kan drabbas av osteoporos.

  • Om det finns någon i din nära släkt som har benskörhet
  • Om du röker
  • Om du är smal/mager
  • Om du i kom in i klimakteriet tidigt
  • Om du inte äter en allsidig kost, alltså att du risker att inte få i dig tillräckligt med kalcium och vitamin D
  • Om du har en hög alkoholkonsumtion

Känner du att detta stämmer väl överens med hur du lever kan du behöva se över dina levnadsvanor och göra en förändring om du inte vill drabbas av osteoporos senare i livet.

D-vitamin

Vitamin D är den vitamin som gör det möjligt för kroppen att ta upp kalcium (kalk). Det är därför väldigt viktigt att du ser till att du får i dig tillräckligt mycket D-vitamin. Speciellt på vinterhalvåret när vi nordbor inte ser så mycket av solen som är den största källan till D-vitamin.

Om vi vistas i solen 20-30 minuter om dagen får vi i oss cirka 250 gram D-vitamin. Det är ungefär 50 gånger mer än mängden D-vitamin vi får i oss via maten vi äter varje dag.

Läs mer om D-vitamin här.